Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kapitalismus a problémy kolem něj...

Je nemilé žít a existovat v komunitě, kde si lidé pletou pojmy a dojmy. Kde padesát procent lidí má nějakou formu vysokoškolského vzdělání a přitom nedokáže adekvátně pojmenovat systém, ve kterém žije. A není to problém omezený státní hranicí ČR. Je to tupounská nevzdělanost na straně jedné a servilní papouškování hlásných mediálních trub na straně druhé. Kdo máš v hlavě mozek, zajisté chápeš, že řeč je o státním zřízení nazývaném tradičně kapitalismus.

 

Ó Bože, kolik autorů a diskutérů, nemá jasno v tak primitivní záležitosti, jakou je definice kapitalismu. Následkem toho, zde vznikají totální literární slátaniny a iracionální diskuze. Někdy si říkám, že si ze mně autoři a diskutéři asi dělají legraci. A daří se jim to. Nebo – což je žel také možné, někteří pánové a dámy, (co kromě jiného ve volném čase píší), chyběli ve škole. Takže kluci a holky co píšete a diskutujete - dnes na vás budu hodný a napíši vám to polopatě. A dejte si to prosím někde za dobrou cenu zarámovat!

Kapitalismus je takové politicko ekonomické zřízení, kde stěžejní výrobní (a nejen výrobní, ale například i telekomunikační, informační a jiné) prostředky, jsou v soukromém vlastnictví za účelem tvorby zisku. Tečka. Nehledejte v tom víc, než v tom ve skutečnosti je. A nesnažte se tuto správnou definici zlepšovat. Nejde to. Je to vyzkoušené.

Je zbytečné psát o evropském socialismu. Nebo o bankovním socialismu. A o jiných  ismech. Vždycky se podívejte, jaká je majetková struktura. Doly tady vlastní Bakala. Telekomunikace Kellner. Škodovku Němci. Prvních 20 největších firem v ČR, má jasné (či nejasné) soukromé akcionáře, nebo společníky. Tak jakýpak socialismus?

Irští emigranti v USA /polovina 19. století/

 

Jiná věc je ta, že si zde spousta autorů opakovaně a trestuhodně plete státní zřízení a stát. To jsou dvě naprosto rozdílné kategorie, byť je mezi nimi čitelný vztah. Kapitalismus jako státní zřízení je všude kolem nás a je jedno, jestli je dotovaný, mafiánský, zkorumpovaný, asijský, ruský, autoritativní, korporátní, liberální, globální a státně intervenovaný. Cílem majoritních ekonomických aktivit je vždy jedno jediné – přesun majetku libovolného druhu do soukromých rukou. A stát je vždy výkonný nástroj skupiny lidí, která reálně drží moc. Jejím vyjádřením je zejména regionální struktura, policie, vězeňství, kontrola měny a obrana celku.  Pokud tyto pojmy místní blogeři a diskutéři nepochopí, je složité se zde o čemkoliv bavit. Věřte mi, v Evropě stále vládne - navzdory názorům a přáním některých místních blogerů kapitalismus.

Nechtěl jsem čtenářskou veřejnost sebestředně poučovat. Ale nedalo mi to. Věci je  nutné správně pojmenovat a pochopit. Potom není problém porozumět si. A není problém diskutovat.  Stále si myslím, že Češi a Moravané jsou bystří lidé a mají navíc, než nechat se oblbovat jistým autorem několika desítek ismů, bydlícím v pochybném institutu, zakoupeném za pochybné peníze. HOWGH!

Autor není členem, ani sympatizantem žádné místní politické strany a hnutí.

F. Študlar

Psáno pro www.astrologiestudlar.cz, do rubriky blog.

Aktuálně zde zveřejňuji i další články:

http://studlar.blog.idnes.cz/c/411858/Jagr-to-projel-a-muze-za-to-blba-Evropska-uuunie.html

http://studlar.blog.idnes.cz/c/410651/Fotoblog-o-krase-ceske-zeny.html

Autor: František Študlar | úterý 3.6.2014 8:00 | karma článku: 16,55 | přečteno: 1266x
  • Další články autora

František Študlar

Uprchlíci? Made in USA! (Pro méně chápavé vyrobily USA)

Také si myslíte, že uprchlíci a imigranti rozloží evropskou kulturu? Já jsem stejného názoru. Pro běžného Evropana je obtížné rozlišit, kdo je potenciálním zdrojem problémů a kdo není. Kdo se dokáže přizpůsobit a kdo z principu nechce. Kdo je potřebný a kdo předstírá. V Evropě není stát, který by zvládl bez závažné újmy na vlastní svobodě příliv imigrantů. Prostě není. Pokud bude v Evropě dominantním společenským zřízením státem intervenovaný kapitalismus, není možné přibírat imigranty a doufat, že se to nějak samo vyřeší. Ono se to tedy nějak samo vyřeší, ale zřejmě už bez nás. Imigranti od určitého prahového množství vždy a to podtrhuji, rozvrátili hostitelskou zemi. Kolik procent nových přistěhovalců si může dovolit živit a tolerovat průměrná evropská země? Myslím tím nejenom výplatu sociálních dávek. Také kulturní a jazykovou propast. Ale hlavně Islám. Peníze a jazykové bariéry vem čert. Ale Islám – to je jiný kafe. Přes ten by pro nás neměl jet vlak. S tím si nelze poradit. Nikdo to neumí. Umíme doletět na Měsíc, ale neumíme rozlišit, který muslim opásaný výbušninami, se odpálí v metru. Skrývají se pod burkami tváře slušných žen, nebo atentátnic? Násilí a teror neumíme předvídat ani u vlastního etnika, natož pak u islámského!

6.1.2015 v 9:00 | Karma: 38,78 | Přečteno: 1965x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Autentické Česko? Absence elit a totální žumpa.

Jsme zemí na pomezí západu a východu. Nikam doopravdy nepatříme a podle toho to tady vypadá. Chceme žít tak, jako žijí lidi na západě a v mnoha směrech se chováme jako lidi na východě. Nikdo nás nebere vážně. Nejenom proto, že máme podivné politiky. Hlavně proto, že nejsme spolehliví a nevážíme si sami sebe. Nebráníme se. Jsme snadná kořist. Kdy naše armáda vystřelila cíleně a sebevědomě na nepřítele? Už je to hodně dlouho, nikdo z nás, ani našich pradědů si to nepamatuje. Seznam zemí které si nás podrobily, je až příliš dlouhý a potupný.

24.11.2014 v 8:00 | Karma: 30,03 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Erotický náboj Miloše Zemana

Zdají se ti někdy sny? Co bys řekl na malý lechtivý flirtík s blondýnkou v černých punčochách, připnutých na těsný podvazkový pás? Nahoře samozřejmě bez... Hmmm, to vůbec nezní špatně, soukáš ze sebe a máš oči jenom pro ní. Už se blíží a ty cítíš vůni jejích vlasů, podbarvenou rafinovaným parfémem. Její pěstěná ruka ti uvolňuje uzel na kravatě a závan jejího dechu tě šimrá v pravém uchu. Zasloužíš si trochu něhy brouku zašeptá a postrčí tě na plochu velkého letiště. Poddáváš se jejím polibkům a zavíráš oči. A nechápeš, jak si mohla vybrat takovou nulu, jako jsi ty. Ona je moc šikovná a stupňuje napětí mezi vámi dvěma. Cítíš jí úplně všude - ano, ano, takový chlap jsi vždycky chtěl být. Neurčitě vnímáš její smyslnou pozvánku na šampaňské s jahodami – otevřeš oči a zděsíš se... Místo plnokrevné klisny, sedí vedle tebe na posteli Miloš Zeman a nabízí ti slivovici a ovar servírovaný na řeznickém prkýnku... Vrstva masa prorostlá podkožním tukem, se třese na tvoje zaplombované zuby... Jak jsi mi tohle mohl jenom provést, Miloši?

11.11.2014 v 9:00 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Tři pilíře kapitalismu – podvody, dluhy a války

Každé státní zřízení je postavené na nějakém hodnotově-technickém systému, jehož implementace umožňuje vládcům stát dlouhodoběji provozovat. Občas tady čtu neuvěřitelné bláboly o kapitalismu a volném trhu. Vesměs pocházejí z literárních manufaktur lidí, kteří hodnotově spadají do kategorie PRAVICOVÁ CHUDINA. A právě pro tuto skupinu lidí jsem s láskou a péčí napsal tuto krátkou úvahu. Třeba pomůže někomu alespoň z části pochopit svět a sama sebe. A to je vždycky hodně dobré.

16.10.2014 v 11:00 | Karma: 38,84 | Přečteno: 10886x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Tady je Kalouskovo ... (oprava tady bylo Kalouskovo)

Mirek Kalousek a jeho TOP pomalu ale jistě korodují a míří k politickému dnu. Ukazuje se to, co veřejně nikdo nikdy neřekl, ale co chytrý čtenář tušil – TOP 09 nebylo nic jiného, než převlečení Odeesáci, kteří opustili značku ODS jako krysy opouštějí potápějící se loď. Rozhodně dobrá zpráva pro Česko.

15.10.2014 v 16:20 | Karma: 35,65 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1680x
Jsem zlomyslný a neobjektivní. To Vám musí stačit.

Seznam rubrik